网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第1张图片


西班牙Valenzá医疗中心
Healthcare Center in Valenzá / IDOM

由专筑网邢子,韩平编译

来自建筑师事务所的描述:位于奥伦塞的新的瓦伦西亚医疗中心将是一个超过3666平方米的建筑,它坐落在河流之间的一个陡峭的斜坡区域,城市的主要道路在其下部,高速公路在斜坡的上侧。

The planned building for the new Valenzá healthcare centre in Orense will be located on a plot which is over 3,666 m2 and sits on a steep sloping area half way between the river, the main road in town – in its lower section – and the motorway – on the upper side of the slope.

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第2张图片

© Aitor Ortiz

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第3张图片

© Aitor Ortiz

这个建筑是特别的,从它的纵剖面我们可以明显的看出,它的东面是通过一条通道和一个四层高的纵向块体围合,而在它的西侧有一个大的斜坡,高差超过16-18米。

The plot is peculiar in that its longitudinal side is pronounced and it is closed off on its eastern front by an access road and a four-storey-high longitudinal block of flats, whilst on its western side, there is a large slope with a big drop, over 16-18 m.

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第4张图片

© Aitor Ortiz

新医疗中心的城市整合意在考虑到这种微妙的情况。因此,建筑寻求一个正确的位置,尽量减少这个坡度的对视觉和对建筑影响,减少中心在场地中的突兀感。建筑物将在地面上略微上升,并将由靠近斜坡的单层体块和围绕中央庭院布置的体块相协调解决。

The urban integration of the new healthcare centre intended to take this delicate situation into account. With this rationale, it sought out a correct placement that would minimize the visual and construction impact of this slope, reducing the boxing-in effect of the centre within the plot. The building would rise slightly over the ground level and would be solved by a single-storey-high body, attached to the slope, and an upper floor arranged around a central courtyard.

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第5张图片

© Aitor Ortiz

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第6张图片

© Aitor Ortiz

从城市的角度来看,建议的解决方案需保证公共利益和中心的正常运作,设计了一个广场,与救护车和主要入口以及中央位置的建筑服务室相连,从而缩小距离,并连接到儿科部门的玩耍和等候区域的后方广场, 会议室和需要独立入口的功能部位单独设置。广场可以通过树木、长凳或楼梯以及北侧的坡道来限定,尽量减少坡度对该地区的影响,并将其纳入城市环境。

From an urban point of view, the suggested solution allowed for the creation of public areas of interest and the correct functioning of the centre. An admissions square was generated which is linked to the ambulance and main entrances, as well as building-services rooms in a central location within the plot, thus minimizing distances, and a back plaza connected to the playing and waiting areas of the paediatrics department, the meeting room and other parts of the programme that might require independent access. The squares are qualified by the presence of trees, benches or stairs and mild ramps or stands on the North side of the plot, minimising the impact of the slope on that area and integrating it into a single urban proposal.

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第7张图片

© Aitor Ortiz

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第8张图片

平面图/Plan

在项目设计过程中,建筑师特别注意防止太阳辐射,并达到规定的照明水平,同时提高房间的自然交叉通风。

During the design of the project, special attention was paid to the protection against excessive sun radiation and to achieving a correct level of lighting as well as to the boosting of the natural cross ventilation of rooms.

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第9张图片

© Aitor Ortiz

该项目分为四个重点领域,以及中心管理和维护区域。 该中心有5个一般医学手术室,5个办公室,1个护士室,1个健康教育室,1个牙医+卫生手术室,1个抽样室,1个手术室,1个多用途房间,1个妇女室,1个急诊室,2个儿科手术室, 2个儿科医务室,一个工作人员室,一个董事会室和一个图书馆。

The programme is divided into four great areas of care plus the areas destined for the management and maintenance of the centre. The centre has 5 general medicine surgeries, 5 infirmaries, 1 matron’s room, 1 health education room, 1 dentist + hygienist surgery, 1 sampling room, 1 procedures room, 1 multipurpose room, 1 women’s room, 1 emergency room, 2 paediatrics surgeries, 2 paediatric infirmary rooms, a staff room, a board room and a library.

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第10张图片

© Aitor Ortiz

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第11张图片

© Aitor Ortiz

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第12张图片

© Aitor Ortiz

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第13张图片

© Aitor Ortiz

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第14张图片

© Aitor Ortiz

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第15张图片

© Aitor Ortiz

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第16张图片


一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第17张图片

© Aitor Ortiz

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第18张图片

© Aitor Ortiz

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第19张图片

© Aitor Ortiz

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第20张图片

© Aitor Ortiz

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第21张图片

© Aitor Ortiz

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第22张图片

剖面图/Section

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第23张图片

剖面图/Section

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第24张图片

剖面图/Section

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第25张图片

立面图/Elevation

一边是道路,一边是山,看建筑如何解决高差问题第26张图片
   
图解/Diagram

      
建筑师事务所: IDOM
项目地点 :西班牙,奥伦塞
主持建筑师: Jesús Llamazares Castro
面积: 1952.0 m2
项目时间: 2017年
摄影: Aitor Ortiz
团队成员: Cesar Jiménez Valcárcel, João Rafael Abreu Fortes, Pilar Romero Cajigal, Ingrid Valero Geli, Julia Míguez Rey
景观设计师: Julia Metrass Mendes
技术建筑师: José ángel Rodríguez Souto, Josu Novoa Hernández
结构设计师: Alejandro Bernabeu Larena, Victoriano Sancho Villasante, Juan Rey Rey (Mecanismo S.L.) Pablo Vegas González (Mecanismo S.L.)
安装: Miguel Ces Pérez, Cesáreo Pose Núñez (C&G Técnicos Asociados), Ma José Germil Feás (C&G Técnicos Asociados)
修改: Galo Zayas Carvajal
施工管理: López Fando Asociados SL
构造: UTE Extraco SA – Misturas SA

Architect: IDOM
Location: Valenzá, Orense, Spain
Architect in Charge: Jesús Llamazares Castro
Area: 1952.0 m2
Project Year: 2017
Photographs: Aitor Ortiz
Collaborators: Cesar Jiménez Valcárcel, João Rafael Abreu Fortes, Pilar Romero Cajigal, Ingrid Valero Geli, Julia Míguez Rey
Landscape Architect: Julia Metrass Mendes
Technical Architects: José ángel Rodríguez Souto, Josu Novoa Hernández
Structure: Alejandro Bernabeu Larena, Victoriano Sancho Villasante, Juan Rey Rey (Mecanismo S.L.) Pablo Vegas González (Mecanismo S.L.)
Installations Miguel Ces Pérez, Cesáreo Pose Núñez (C&G Técnicos Asociados), Ma José Germil Feás (C&G Técnicos Asociados)
Reviser: Galo Zayas Carvajal
Construction Managemnt: López Fando Asociados SL
Constructor: UTE Extraco SA – Misturas SA

         
出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (12287 articles)


医疗建筑 (132 articles)


医疗中心 (13 articles)


西班牙 (700 articles)


2017 (888 articles)


Idom (5 articles)