网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
设日晷的被动式房屋/ Kikuma Watanabe第1张图片

由专筑网杨帆,刘庆新编译

来自事务所的描述:天与地之间的住宅—设日晷的被动式房屋

这座在日本的住宅是设日晷的被动式房屋。通过被动系统的运作在内部空间营造出一个舒适的冬暖夏凉的生活环境。这种生态技术有助于被动系统对太阳和风的利用,从而进行有效的空气调节。有了这个内置的日晷,时间可以通过顶光投影出的线条来显示。此外,日晷对这座住宅内部空间的作用,也提醒着我们天父的存在。

From the architect. Home between Earth and Sky- Passive house with Sundial.
This home in Japan is passive house in where a sundial is set. By adapting the passive system the internal spaces support a comfortable environment where in summer it is naturally cool and in the winter it is warm. This ecological technology aids this passive system using the sun and the wind for an effective air conditioner. With this built-in sundial, the time can be told through the line drawn by top light. Furthermore the sundial enables internal space of this house to remind us existence of Father Sky.

设日晷的被动式房屋/ Kikuma Watanabe第2张图片
Courtesy of Kikuma Watanabe

设日晷的被动式房屋/ Kikuma Watanabe第3张图片
Model/模型

这一特色项目的建造过程经历了三个阶段:

1. 设日晷的被动式房屋的原型设计

首先,我们必须将被动式房屋作为一种直接获取系统。窗户被设置在建筑南立面,因为这面的屋檐夏天的时候能遮挡强烈的阳光,而在冬天的时候能接受阳光照射。同时在墙壁上也安装了隔热层。为了安装日晷,屋顶被设计成34.60°倾斜。屋顶之下的半圆柱体也做了相同角度的倾斜,在圆柱中心的上方设置了天窗,通过光线的位置可以知道时间。

The process of constructing this feature went through three steps:
1. Designing the prototype of the passive house with sundial
At first we must plan the passive house as direct gain system. The window is based on the south side where the eaves shut off the intense sunlight in summer while receives it in winter. Meanwhile insulation has been installed in the walls. For setting the sundial, the roof is inclined at the latitude of the site [34.60°]. Under the roof we put the half cylinder inclined at the same angle and above the center of the cylinder, the top light is set where the time can be told through the position of the line.

设日晷的被动式房屋/ Kikuma Watanabe第4张图片
Courtesy of Kikuma Watanabe

2. 适应场地环境

该建筑所在的地块是一个不规则的形状,日晷建筑朝南设置,也能获得不同方向的欣赏花园的视野。场地从西到东有一个较缓的坡度,厨房、办公和起居室的一半空间都位于距地面1米以下。建筑主入口在东侧,朝向该地区的池塘、丘陵和历史悠久的风景。

2. Adapting to the site environment
The site has an irregular shape, and as a result of putting the sundial facing south, there are a diverse number of views to the gardens. The site has a gentle slope from west to east, and the floor level of kitchen, atelier, half area of living room is at -1000mm from ground level. The main opening has been oriented to the east where it faces onto the ponds, hills and historic scenery in the area.

设日晷的被动式房屋/ Kikuma Watanabe第5张图片
Courtesy of Kikuma Watanabe

3. 朝向规划

设日晷的被动式房屋被分为两个区域。较明亮区域包含了起居室和厨房。同时,面向北侧的另一区域设置成工作室,而在两者之间的一些小空间,如浴室和厕所则按东、西轴线布置。

3. Planning by orientation
The plan of passive house with sundial is divided into two areas. The brighter of the two contains the living and kitchen. Meanwhile, the other is north facing area in where the atelier is and between the two, small spaces such as the bath and toilet are set along the east and west axis.

设日晷的被动式房屋/ Kikuma Watanabe第6张图片
Detail/细节

设日晷的被动式房屋/ Kikuma Watanabe第7张图片
Courtesy of Kikuma Watanabe

设日晷的被动式房屋/ Kikuma Watanabe第8张图片
Courtesy of Kikuma Watanabe

日晷不仅能告诉我们时间还提醒我们宇宙的存在。对场地的适应也提醒着我们大地的温柔。我们生活在地球母亲的怀抱中。我们生活在天父的庇佑下。我们生活在宇宙之中。在这个家里,我们可以感受到我们生活在宇宙中。这就是为什么我们要以“天与地之间的住宅”来命名这座房子。

The sundial tells us not only time but also existence of cosmos. Adaptation to the site reminds us the gentle of earth. We live on the Mother Earth. We live under the Father Sky. We live in the Universe. In this home we can feel that we live in the Universe. That is reason why we name this house“Home between Earth and Sky.”

设日晷的被动式房屋/ Kikuma Watanabe第9张图片
Courtesy of Kikuma Watanabe

设日晷的被动式房屋/ Kikuma Watanabe第10张图片
Courtesy of Kikuma Watanabe

设日晷的被动式房屋/ Kikuma Watanabe第11张图片
Courtesy of Kikuma Watanabe

设日晷的被动式房屋/ Kikuma Watanabe第12张图片
Courtesy of Kikuma Watanabe

设日晷的被动式房屋/ Kikuma Watanabe第13张图片
Floor Plan/平面图

设日晷的被动式房屋/ Kikuma Watanabe第14张图片
Floor Plan/平面图

设日晷的被动式房屋/ Kikuma Watanabe第15张图片
Section/剖面图

设日晷的被动式房屋/ Kikuma Watanabe第16张图片
Section/剖面图

设日晷的被动式房屋/ Kikuma Watanabe第17张图片
Courtesy of Kikuma Watanabe

建筑设计事务所:Kikuma Watanabe
地点:日本
面积:148.0平方米
项目时间:2015年
摄影:Courtesy of Kikuma Watanabe
设计公司:D Environmental Design System Laboratory
结构设计:Syunya Takahashi+ D Environmental Design System Laboratory
结构工程:Fushimi builder’s office

Architects: Kikuma Watanabe
Location: Kasugaoka, Heguri, Ikoma District, Nara Prefecture 636-0915, Japan
Area: 148.0 sqm
Project Year: 2015
Photographs: Courtesy of Kikuma Watanabe
Design Company: D Environmental Design System Laboratory
Structure Design: Syunya Takahashi+ D Environmental Design System Laboratory
Construction: Fushimi builder’s office

出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (11335 articles)


居住建筑 (3413 articles)


房屋 (41 articles)


日本 (969 articles)


2015 (795 articles)