网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
“红线”公寓/Pietri Architectes第1张图片


从草图阶段直至完工

      从住区能够随时看到迷人海景的想法从第一次草图设计的第一笔落下便开始指引设计,并在深入设计方案过程中源源不断地给我们灵感。然而,这个项目的设计本不能和一个单独的坚固的体块很好的融合,因为它会遮挡周边住户的视线,并且在这座住宅楼里的59套公寓中有一半的住户会被阻挡而看不到迷人的海景风光。以场地踏勘为出发点,我们把建筑朝向北面——面对土伦湾的海湾风光,建筑沿着天井,从东到西被分成了两部分。


From the architect. From sketch to completion
The obsession to always be able to see the sea from where we live on the coast guides our pens from the first sketches and never fails to inspire another way of building. As such the Redline plot could not have tolerated a single, solid block, which would have obstructed the views of the surrounding housing and prevented half of the 59 housing units from having a view of the sea. Using this site survey as a starting point, and setting our sights on the north where the Bay of Toulon is curled up, a building that splits in two along a patio running from east to west was drawn.

“红线”公寓/Pietri Architectes第2张图片

这样的东西向空间组织为公寓提供了多样的便利设施,使得项目前后方向都可以获得很好的景观,并且,庭院的设计也有助于通风和观景。观景平台,这种城市中常见的建筑形式作为观光点成为了项目的特色。


This east/west spatial organisation grants a multiplicity of amenities with apartments that have both front and rear facing views and an outdoor patio designed to ventilate and make the most of the vista. The belvedere, a sort of socially acceptable window into the city, serves as a vantage and lookout point.

“红线”公寓/Pietri Architectes第3张图片

每个世纪都有它的重建时期。在船坞关闭(1989)的25年后, 滨海拉塞讷(La Seyne-sur-Mer)这座城市正在经历一场实实在在的全方位改造建设,尤其是滨海旅游业。这种经济发展推动着 瓦尔河度假区(Var resort)重新开发荒地和复苏它在沿海的城市空间——沿着海岸线形成一条辉煌的杜桑-梅尔(Toussaint-Merle)长廊。


Every century has its period of  reconstruction. Twenty-five years after the closure of the shipyards (1989), La Seyne-sur-Mer is undergoing a real reconversion to diversify its activities, particularly beach tourism. This economic development is encouraging the Var resort to redevelop its wasteland and restore its urban spaces on the coast along which runs the splendid Toussaint-Merle promenade.

“红线”公寓/Pietri Architectes第4张图片

这座红线住宅包含了59套公寓。户型涵盖了小型工作室到有5个房间的套房。这个建筑是城市复兴的一部分。面向土伦和欧洲最大的海湾之一,Vignettes的红线住宅因为在旧造船厂遗址上将要建成秋季公园而略微后退。这个住宅基础包括三个独立的部分,分别是一个锻造雕饰过的巨大混凝土和在上面竖立的两翼。


The Redline – 59 apartments ranging from studios to 5-rooms – is a part of this urban revival. Facing towards Toulon and the Bay of Vignettes, one of the largest in Europe, the Redline is set slightly back from the future Autumn Garden located on the site of the former shipyards. It comprises three separate parts with its base, a forged and sculpted mass of concrete, onto which two wings have been erected.

“红线”公寓/Pietri Architectes第5张图片

“红线”公寓/Pietri Architectes第6张图片

考虑到用户和居住环境,该项目做出了几种应对:
     满足舒适性的要求:所有的公寓都有前后的自然景观并且实现自然通风,因而这个住宅没有真正意义上的“背面”。平台合适的宽度与进深在向海的一面为人们提供了一览无余的海景风光。楼梯间的天桥由预制混凝土铸成。电梯只布置在了西面的住宅楼里,而通过这些天桥便可以到达东面的公寓。


The project may also be differentiated in its consideration for its users and the environment, satisfying:
Comfort requirements: all apartments have front and rear facing views and are naturally ventilated so there is no “rear façade” as such. The width and depth of the terraces offer clear and unobstructed views out onto the seafront. The aerial walkways are made of pre-stressed concrete; they enable access to the east apartments, as the lifts are located in the west building.

“红线”公寓/Pietri Architectes第7张图片

此住区的特权:建筑的外立面被储存空间各个分开,所以从街上看,建筑的外观整洁美观。


The prerogatives of the town: the external façades are punctuated with separations, which serve as storage cupboards so as to avoid any visual pollution from the streets.

“红线”公寓/Pietri Architectes第8张图片

“红线”公寓/Pietri Architectes第9张图片

多样性标准与可持续发展:布满植物的中央庭院花园搭筑在混凝土板上(抗渗透,排水流畅,耐风蚀)。而在这混凝土板下是通风良好的停车场和商业场所。


Standards of diversity and sustainable development: the central patio has been landscaped onto a concrete slab (impermeability, drainage, weather-proofing). Below this there is a well-ventilated parking lot and business premises on the ground floor.

“红线”公寓/Pietri Architectes第10张图片

在周边秋季园和土伦湾美景的环抱下,开敞的露台、怡人的观景楼以及静谧的花园径道吸引了观光者的目光。


The patio, belvedere and walkways invite contemplation of the landscape – on one side the Autumn Garden and on the other the Bay of Toulon.

“红线”公寓/Pietri Architectes第11张图片

“红线”公寓/Pietri Architectes第12张图片

“红线”公寓/Pietri Architectes第13张图片

“红线”公寓/Pietri Architectes第14张图片

建筑设计:Pietri Architectes
位置:法国,滨海拉塞纳
面积:4300.0平方米
年份:2014年
摄影:由Pietri建筑师团队提供
项目团队:Pietri architects, BET Yves Garnier, BET Qualiconsult, Marseille aménagement, Néo Paysages, Veritas
Architects: Pietri Architectes
Location: La Seyne-sur-Mer, France
Area: 4300.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Courtesy of Pietri Architectes
Project Team: Pietri architects, BET Yves Garnier, BET Qualiconsult, Marseille aménagement, Néo Paysages, Veritas

出处:本文译自article.yeeyan.org/,转载请注明出处。
编辑:丁思源,许航

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (11087 articles)


居住建筑 (3363 articles)


公寓 (659 articles)


法国 (581 articles)


2014 (732 articles)


混凝土板 (15 articles)


可持续发展 (98 articles)