网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
“大帽子”日式木住宅/ Takeru Shoji Architects第1张图片
                                                 © Koichi Satake

该日式住宅由东海林健事务所设计,白色木屋顶罩住了整个上层,从一层看上去,支撑这个木屋顶的是几根被暴露在外的木质支柱。


A white timber roof masks the upper storey of this Japanese house by Takeru Shoji Architects, but is raised on wooden stilts to reveal the pale timber facade of the lower level.

“大帽子”日式木住宅/ Takeru Shoji Architects第2张图片
                                                 © Koichi Satake

这栋名叫“OH!House”的住宅是日本东海林健建筑事务所为日本新泻的一个四口之家设计的。该建筑的两个卧室都在底层,而且两个卧室都直接通到占据了住宅内外的一个小花园,而起居空间被设置在了楼上位置。


Japanese firm Takeru Shoji Architects designed the two-bedroom wooden residence, named OH! House, for a family of four in a residential area of Niigata, Japan. The bedrooms are spaced across the ground floor, giving direct access to a small garden between the inner and outer facades of the building, while the living areas are spread across the upper floor.

“大帽子”日式木住宅/ Takeru Shoji Architects第3张图片
                                                 © Koichi Satake

这种木屋顶结构拉低了整个住宅的层高,而且还为两个阳台遮挡部分光线,避免阳光直射,重要的是为主人提供了隐私,限制了室外往室内看的可能。


The wooden roof structure is pulled down over the top storey of the house, shading two terraces from the elements and restricting views of the interior space.

“大帽子”日式木住宅/ Takeru Shoji Architects第4张图片
                                                 © Koichi Satake

“这个'大帽子'一定程度上为室内外创造了一个模糊的缓冲空间,”设计师说,“在该地域冬夏多雪多雨,春秋寒风凛冽的严酷气候下,既保护了建筑,又保证了邻里间私密性。”
     倾斜的白色天篷出挑并悬垂到铺着白色石块的小路和一块小面积的植被上,满足了客户对花园的需要。



"A big hat put on the entire house creates a buffer space: a vague territory in between inside and outside," said the architects, "which mediates and protects the house from harshness of the climate in the region – heavy rain and snowfall, sunlight in summer, cold wind in winter – and the privacy from neighbours."
The angled white canopy, which overhangs a walkway laid with white paving stones and a small area of planting, fulfils one of the clients' requirements of a garden for the house.

“大帽子”日式木住宅/ Takeru Shoji Architects第5张图片
                                                 © Koichi Satake

应客户的要求,设计师还设计了一个大型书橱和与其他生活区分离的厨房。


Their other specifications included a large bookshelf and a kitchen that is separate from the other living areas.

“大帽子”日式木住宅/ Takeru Shoji Architects第6张图片
                                                 © Koichi Satake

一张水泥板凳从地板一直伸向狭窄的小花园。在住宅内外种植的绿树的映衬下,在这个高密度的住宅环境中为主人提供了一小块难得的私密空间。


A concrete bench protrudes from the floor slab into the narrow garden. It is screened by the trees planted between the inner and outer facade, creating a pocket of privacy for the residents in an area of high-density housing.

“大帽子”日式木住宅/ Takeru Shoji Architects第7张图片
                                                 © Koichi Satake

住宅周围绿植向白色屋顶伸展,站在二楼的窗户前就能欣赏到伸上来的绿叶,给室内也增添了一丝绿意。


Surrounding tree branches stretch towards the white roof, offering views of the foliage from the upper-level windows.

“大帽子”日式木住宅/ Takeru Shoji Architects第8张图片
                                                 © Koichi Satake

“站在房间窗前面对花园的一面时,顿时被绿意盎然的树木包围,明亮、硕大的窗户完全能使我们触摸到伸上来的枝叶。”设计师说。


"Facing the garden and being surrounded by richly grown trees, large windows enable us to touch the trees from above," said the architects.

“大帽子”日式木住宅/ Takeru Shoji Architects第9张图片
                                                 © Koichi Satake

主要的生活空间——包含一个起居室、餐厅、白瓷砖装饰的厨房、狭长的卫生间和两个迷你露台,这些都隐藏在了白色的木屋顶下。而且,这些有着白色墙壁和木地板的空间与该建筑的外立面用材保持了一致的基调,内外很是搭配。


The main living space – comprising a living room, dining room, white-tiled kitchen, narrow toilet and two small patios – is hidden beneath the white wood-clad roof. The spaces have white walls and wooden floorboards that match the tone of the building's timber facade.

“大帽子”日式木住宅/ Takeru Shoji Architects第10张图片
                                                 © Koichi Satake

用同样木材制成的12米长的书架和书桌,沿着走廊一直延伸下去,给这个家庭的书籍以庞大的储放空间。
     “主人通过用最喜欢的书籍来填充了连接客厅、餐厅和厨房的节点空间,这个特别的12米长的书架和工作台俨然成了该住宅的核心。”建筑师说。


A 12-metre-long wooden shelf and desk, made in the same timber as the floor, run along a corridor adjacent to the living areas to give the family space to store a large number of books.
"By filling in between the living room, dining room and kitchen room with their favourite books, the characteristic 12-metre-long bookshelf and work counter along the side corridor have become a heart of the house," said the architects.

“大帽子”日式木住宅/ Takeru Shoji Architects第11张图片
                                                 © Koichi Satake

走进大厅入口就是一个白色踏板楼梯,被安置在走廊的白色墙壁上,楼梯前面是两个有着木框的大玻璃门。


A staircase with white treads planted into the wall of the white hallway wall leads to an entrance hall fronted by two large glazed doors with timber frames.

“大帽子”日式木住宅/ Takeru Shoji Architects第12张图片
                                                 © Koichi Satake

家中两个小孩的卧室在门厅一侧,洗浴间、带衣橱的主卧在其另一侧。


A bedroom for the family's two children is located to one side of the mortar-floored entrance hall, while the family bathroom and a master bedroom with a walk-in wardrobe are positioned to the other.

“大帽子”日式木住宅/ Takeru Shoji Architects第13张图片
                                                 © Koichi Satake

“该建筑与外部空间的无缝连接让孩子们不仅拥有他们的私密空间,而且也可以与周围的空间没有任何界限地进行互动。”设计团队又补充道。


"This seamless connection to the outside lets children use not only their private room but also the space all around without any boundaries," added the team.

“大帽子”日式木住宅/ Takeru Shoji Architects第14张图片
                                                 区位图

“大帽子”日式木住宅/ Takeru Shoji Architects第15张图片
                                                 平面图

“大帽子”日式木住宅/ Takeru Shoji Architects第16张图片
                                                 剖面图

“大帽子”日式木住宅/ Takeru Shoji Architects第17张图片
                                                 细节

项目信息:
建筑设计事务所:东海林健建筑设计事务所
项目设计: Minoru Sato
灯光设计: Yutaka Inaba
摄影:Koichi Satake
Project credits:
Architects : Takeru Shoji Architects
Structural design: Minoru Sato
Lighting design: Yutaka Inaba
Photographs: Koichi Satake.

出处:本文译自www.dezeen.com,转载请注明出处。
编辑:谭芳如,刘庆新

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (11096 articles)


居住建筑 (3366 articles)


住宅 (2798 articles)


日本 (958 articles)


东海林健 (2 articles)


木材 (2800 articles)


白瓷砖 (3 articles)