网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第1张图片
© Katsutoshi Sasaki + Associates

来自事务所的描述。这是一个让两个家庭都能共同拥有安宁的居住空间的项目。我的兴趣在于如何将私人空间和住宅外部公共资源之间的联系反映在这次项目当中。由于住宅北面有个公园在附近,所以我想把重点放在住宅和公园之间,让它既成为孩子们每天自由玩耍的地方,又可以达到被房子借景的作用。为了达到借景的目的,我在房子的北面设置了一扇滑动大门,可确保动线和景色的延续性,与此同时,再设置有高度差的更宽广的入口,以便居住者在室内就可以欣赏春天樱花盛开的景色。


From the architect.  It is the plan for a double family home in a tranquil residential area. My interest is in how the connection between the individual residence and surrounding public area is reflected to the house plan. In this house’s case there was a park adjacent to the north border of the site, so I wanted to put emphasis on the relationship between the house and the park as an everyday playground for children as well as a borrowing landscape for the house. So I put the opening with sliding doors on the north face of the building to secure the continuity of the traffic line and the view, while setting up a wider entrance and level difference so that the residents can enjoy hanami (Cherry blossom viewing) in spring from the interior of the house.

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第2张图片
© Katsutoshi Sasaki + Associates

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第3张图片
© Katsutoshi Sasaki + Associates

此外,住宅北面的泥土地入口和南面的私人花园将作为缓冲区,使室外与室内的衔接得到平缓的过渡。而两个家庭被大量的楼梯间和存储间分割成东西两部分,两屋之间南侧也利用滑动门进行灵活地划分。为了腾出充足的空间让孩子们可以自由奔跑玩耍,这些滑动门在白天一般都是敞开的。


In addition, the exterior environment is gradually connected to the interior through buffering spaces of the earthen-floor entrance on the north and the private garden on the south. Two households are separated by the volume housing staircase room and storage between east and west, marked off flexibly by sliding doors set on the south side between two households. These doors are often opened during the daytime, making the entire floor a mobile playground where children can freely run around across the households.

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第4张图片
© Katsutoshi Sasaki + Associates

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第5张图片
© Katsutoshi Sasaki + Associates

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第6张图片
剖面图

二楼是为有孩子的家庭提供的居住空间。为了满足13个房间共存且相通的需求,整层被分割一个个3.3平方米的空间,并用矮墙划分各自的界限。根据项目设计,建筑师使用了半身高的矮墙进行空间分割,使得上层成为了无柱式空间,因此居住者可拥有开阔的视野。矮墙就像灵活的阻隔物,居住者站起来时可以眺望连续而宽阔的空间,坐下或躺下时矮墙又可提供私人空间。因此,居住者在整个上层可根据姿势的不同而拥有公共或私人的空间。上层的两个室内花园承担了采光和通风的责任,并且将室内和拥有怡人的绿色植物和自然光的室外衔接起来。与此同时,除了湿区空间,上层的布局还可根据孩子们的成长而发生改变。


The second floor is a residential space for the child’s household. In order to fulfill 13 room demands coexisting while keeping them open to each other, the entire second floor was split into 1-tsubo (about 3.3sqm) grids, bordered by spandrel walls between the rooms. It is also planned to be a pillar-less space without view obstructions by the construction project using hanging walls of 1-tsubo grids. Spandrel walls serve as loose barriers, creating a public space overlooking the entire floor when standing up, while securing private rooms hid by the walls when lying or sitting down, enabling one same space have public and private structure at the same time according to postures. The positioning of all residential rooms along the grids, except the wet area, can be altered with the growth of children, while two inner gardens assume the roles of daylighting and ventilation, connecting the interiors to the agreeable exterior environment with the swaying planting and the natural light.

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第7张图片
© Katsutoshi Sasaki + Associates

该项目重点关注“住宅和周边环境”的关系以及“两个家庭”和“公共和私人的居住空间”。我非常高兴看到这些家庭在这所住宅里自由地生活,也很高兴看到我们"关于联系的提案"在他们的生活方式中以各种形式体现了出来。


This plan is focused on the relationship between “The house and the surrounding area”, “Two family households” and “Public and Private in the residential space”. I was very much delighted to see these families actually live freely across both sides and our “proposals of the relationship” free from any forms or formulas rooted in their life.

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第8张图片
© Katsutoshi Sasaki + Associates

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第9张图片
© Katsutoshi Sasaki + Associates

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第10张图片
© Katsutoshi Sasaki + Associates

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第11张图片
© Katsutoshi Sasaki + Associates

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第12张图片
© Katsutoshi Sasaki + Associates

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第13张图片
© Katsutoshi Sasaki + Associates

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第14张图片
© Katsutoshi Sasaki + Associates

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第15张图片
© Katsutoshi Sasaki + Associates

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第16张图片
© Katsutoshi Sasaki + Associates

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第17张图片
© Katsutoshi Sasaki + Associates

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第18张图片
© Katsutoshi Sasaki + Associates

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第19张图片
© Katsutoshi Sasaki + Associates

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第20张图片
一层平面图

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第21张图片
二层平面图

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第22张图片
图解

羽根北的住宅设计/ Katsutoshi Sasaki + Associates第23张图片
© Katsutoshi Sasaki + Associates

建筑设计事务所:Katsutoshi Sasaki + Associates
地理位置:日本,岡崎市,爱知县
总建筑面积:149.0平方米
完成年份:2014年
摄影:Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
结构设计:Tatsumi Terado Structural Studio
建筑单位: Maruhei construction Ltd
Architects: Katsutoshi Sasaki + Associates
Location: Okazaki, Aichi, Japan
Area: 149.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Structure Company: Tatsumi Terado Structural Studio
Construction Company: Maruhei construction Ltd

出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。
编辑:毛晓燕,刘庆新

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (11087 articles)


居住建筑 (3363 articles)


住宅 (2794 articles)


日本 (958 articles)


爱知县 (12 articles)


2014年 (164 articles)


木材 (2798 articles)