网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
El Carajo 住宅/ Obranegra Arquitectos第1张图片
© Nicolás Mántaras

El Carajo 住宅位于麦德林东南部30公里之外的La Fe dam的洛杉矶萨拉多河生态公园。它的核心价值观就在于尊重与环境的对话、促进景观的多样性关系、注重对传统建筑元素的应用、使其与现代生活的要求相协调。


El Carajo house is located in Los Salados ecological park in La Fe dam, 30 miles south-east of Medellin. Its core values are rooted in respectful dialogue with the environment, promoting multiple relationships with the landscape and in the translation of elements of traditional architecture, in line with the demands of contemporary life components.

El Carajo 住宅/ Obranegra Arquitectos第2张图片
© Isaac Ramírez

该住宅位置的特殊性及其与景观和环境特点的关系,决定了住宅的体量、选址和空间布局。


The particular place with its geographic, landscape and environmental characteristics, were determinant in the volumetric configuration, the siting and spatial layout of the house.

El Carajo 住宅/ Obranegra Arquitectos第3张图片
© Alejandro Ochoa

El Carajo 住宅/ Obranegra Arquitectos第4张图片
© Isaac Ramírez

该建筑北立面是混凝土墙壁,通过深开口的方式将周围的景观框住。在这个立面的中心,一个黑色的体块(前庭院)作为入口并有助于内部空间的循环。在墙壁的侧壁处,这种小开口设计使建筑和植被的关系更亲密。更加透明和开放的景观,以及南立面轻微凹陷都在尝试着与大坝进行有机形态的对话。面对大坝的曲面屋顶将该建筑外观一分为二,在屋檐处特意设计出缝隙效果,入口设计降低了建筑内部和外部不对比性。


The north facade (convex) is composed of concrete walls, pierced by deep openings that frame the surrounding landscape and accompany the main circulation. In the center of this façade a black volume (vestibule) stands to provide access and help organize the interior circulation. On the side walls, small openings allow a more intimate relationship with vegetation. More transparent and open to the landscape, the south facade has a slight concavity as an attempt to dialogue with the organic form of the dam. The roof bends to face the dam separating itself from the facade and creating a gap under the eaves, a threshold that reduces tension between interior and exterior.

El Carajo 住宅/ Obranegra Arquitectos第5张图片
横剖面

El Carajo 住宅/ Obranegra Arquitectos第6张图片
纵剖面

因此,该建筑可以看作是一个简单的横向水平体块,被巧妙地安放在这处自然地形上,与这里环境融为一体,成为该处景观中的一个不可或缺的元素。


The house is therefore a simple horizontal volume that sits gently following the way of natural terrain, in order to become an element of the landscape.

El Carajo 住宅/ Obranegra Arquitectos第7张图片
© Nicolás Mántaras

这座纵向住宅与哥伦比亚安第斯山脉的传统建筑相比,这样的景观看起来更加宽广。在远处看来,这个住宅就是普通的房子,但靠近时,就会发现它的建筑细节与现代生活的要求及居民的居住习惯都是相呼应的。


The longitudinal configuration of the house facing the landscape through a wide corridor, refers to the traditional types of Colombian Andes’ architecture. From a distance the building is perceived as an ordinary house but when approaching the particular details become visible responding to the requirements of contemporary living and the specific desires of its inhabitants.

El Carajo 住宅/ Obranegra Arquitectos第8张图片
© Isaac Ramírez

业主和建筑师都认为我们设计的住宅应该远离城市住房标准,而具有自己的特色,这样的住宅既使人身心得以放松,又给人以温馨舒适的感觉。所以我们使用可以展示出他们年龄的天然材料来建造这座住宅,未经雕琢的木材和石材与光接触能产生一种温馨的气氛,并在空间中呈现出大自然的感觉。


Both owners and architects agreed to develop a country house away from the standards of urban housing and achieve a cozy and comfortable space for relaxation. That was how it was decided to build the house with natural materials that act in consonance, noble materials and touchable to the sight materials that show their age at the time like the concrete made with local sand, unpolished wood and stones from the region when in contact with the light were able to produce a warm atmosphere and a natural feel in the space.

El Carajo 住宅/ Obranegra Arquitectos第9张图片
© Carlos Pardo

这座位于海拔2100m的安第斯山脉上的建筑,温度能从早上的12° C 变化到中午的22° C,在这种环境下建筑师提出了被动式通风和LED照明解决的方案,以避免额外的技术使用产生的能量成本。


When placed over the Andes at an altitude of 2,100 meters above sea level, the temperature ranges between 12 ° C in the morning and over 22 ° C in the afternoon. This condition led us to propose passive ventilation and lighting solutions, thinking in avoid the use of additional technologies that demand unnecessary energy and high costs.

El Carajo 住宅/ Obranegra Arquitectos第10张图片
© Isaac Ramírez

该建筑屋顶向着太阳升起的方向倾斜,这样的设计可以充分捕捉太阳能,使室内温度上升很快。与倾斜方向相反的另一边,通过在一定高度设计使室内空气得以全天循环,以此来保持屋内恒定的温度。宽大的屋檐设计也有助于保护建筑的外立面,以避免雨水和太阳辐射对建筑造成的破坏。此外,通过在该混凝土建筑顶部设置连续的窗户,使得光线可以有调节地进入室内空间,给人一种自然的感觉。


The roof leans towards the rising sun with the intention of capturing solar energy and heat the house in the morning. In the opposite direction of the inclination, the height attained by the cover facilitates air circulation throughout the day by maintaining a constant temperature inside. The wide eaves also help protecting the facades of the heavy rain and insolation. Additionally they allow continuous windows on top of the volume of concrete, allowing light controlled entry into interior spaces giving a natural feel.

El Carajo 住宅/ Obranegra Arquitectos第11张图片
© Isaac Ramírez

El Carajo 住宅/ Obranegra Arquitectos第12张图片
© Isaac Ramírez

El Carajo 住宅/ Obranegra Arquitectos第13张图片
总平面

El Carajo 住宅/ Obranegra Arquitectos第14张图片
底层平面图

El Carajo 住宅/ Obranegra Arquitectos第15张图片
立面图

El Carajo 住宅/ Obranegra Arquitectos第16张图片
立面图

项目信息:
建筑设计事务所:Obranegra Arquitectos
地点:哥伦比亚 安蒂奥基亚 埃尔雷蒂罗
合伙人:Carlos Andrés Holguín, Carolina Vélez Duque, Alejandro Ochoa, Juan Camilo Llano
面积:320.0 平米
年份:2013年
摄影: Nicolás Mántaras, Isaac Ramírez, Alejandro Ochoa, Carlos Pardo
Project Credits:
Architects: Obranegra Arquitectos
Location: El Retiro, Antioquia, Colombia
Collaborators: Carlos Andrés Holguín, Carolina Vélez Duque, Alejandro Ochoa, Juan Camilo Llano
Area: 320.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Nicolás Mántaras, Isaac Ramírez, Alejandro Ochoa, Carlos Pardo

出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。
编辑:罗晓茜,刘庆新
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10564 articles)


居住建筑 (3222 articles)


住宅 (2650 articles)


哥伦比亚 (52 articles)


 安蒂奥基亚 (6 articles)


2013年 (89 articles)


木材 (2660 articles)


钢材 (951 articles)


混凝土 (2487 articles)