网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
广西老年公寓 / Atelier Alter第1张图片
                        ©Atelier Alter

以下文字来自设计事务所的描述。广西老年公寓的设计理念基于对项目所蕴含的人文关怀。项目的目标是为在文革中度过青年时光的退休老人打造一个舒适的空间。尽管文革时期的历史影响有诸多负面评价,但其间形成的“公社生活”却成为了那个时代的共同回忆。退休老人对于那个不确定时代的归属感恰恰给了建筑师通过项目对现代社会的冷漠与孤立提出批判的机会。


From the architect. The architecture of senior center of Guangxi departs from the humanistic aspect behind the project. The project means to create a space for the retirees, who spent most of their youth in culture revolution. Despite historic impacts, the “communal life” created in culture revolution has always been the recollection of the time. The sense of belonging in the era of uncertainty offers a critic to the isolation and apathy of modernity.

广西老年公寓 / Atelier Alter第2张图片
                        ©Atelier Alter

广西老年公寓 / Atelier Alter第3张图片
                        ©Atelier Alter

广西老年公寓 / Atelier Alter第4张图片
                        剖面图

我们的设计试着唤醒我们父辈和下一代人的归属感。在以农业为主要基调的公社生活里,自然的土地便是他们集体回忆的根源。我们对外观空间的建造便是基于对土地的控制。


Our project tries to evoke that sense of belonging for our parents’ generation and the generations to come. With farming being the theme in “communal life”, the nature ground is where their collective memory based upon. Our space of resemblance is constructed through the manipulation of ground.

广西老年公寓 / Atelier Alter第5张图片
                        ©Atelier Alter

在城市尺度下,项目场地位于城市化扩张的边缘。这块场地面对的是大量的自然保护区域和少量的新开发区域。我们的项目通过设置一系列的平台的转接,很好的解决了这两种极端地貌间的差异。


In the urban scale, the site situates at the expending edge of urbanization. It confronts a higher datum of the preserved nature and a lower datum of the new developments. Our project reconciles the extremes in topography by creating a transition between the two through a series of shifting horizontal plates.

广西老年公寓 / Atelier Alter第6张图片
                        ©Atelier Alter

在建筑尺度上,我们将地形重新转述为一个多层楼板的空间关系,将地下层折回到跟街面一样标高,并将其垂直延展至第二层。如此通过楼板不断交错上升,形成上层空间。


In the architecture scale, we reinterpret the topography as a multi-level ground plane, with the underground space folds into the street level, and extend vertically into the second floor. As the ground plane keeps folding up, it forms the upper stories.

广西老年公寓 / Atelier Alter第7张图片
                        ©Atelier Alter

我们用木结构铝合金百叶系统将外面美好的景观引入室内,以呼应本土的竹结构建筑形态。


We use a wood grain aluminum louver system to bring the drastic landscape to the interior, as a way to respond to the indigenous bamboo framing typology.

广西老年公寓 / Atelier Alter第8张图片
                        ©Atelier Alter

广西老年公寓 / Atelier Alter第9张图片
                        ©Atelier Alter

广西老年公寓 / Atelier Alter第10张图片
                        ©Atelier Alter

广西老年公寓 / Atelier Alter第11张图片
                        ©Atelier Alter

广西老年公寓 / Atelier Alter第12张图片
                        ©Atelier Alter

广西老年公寓 / Atelier Alter第13张图片
                        ©Atelier Alter

广西老年公寓 / Atelier Alter第14张图片
                        ©Atelier Alter

广西老年公寓 / Atelier Alter第15张图片
                        ©Atelier Alter

广西老年公寓 / Atelier Alter第16张图片
                        ©Atelier Alter

广西老年公寓 / Atelier Alter第17张图片
                        模型

广西老年公寓 / Atelier Alter第18张图片
                        总图

广西老年公寓 / Atelier Alter第19张图片
                        一层平面图

广西老年公寓 / Atelier Alter第20张图片
                        二层平面

广西老年公寓 / Atelier Alter第21张图片
                        立面示意图1

广西老年公寓 / Atelier Alter第22张图片
                        立面示意图2

广西老年公寓 / Atelier Alter第23张图片
                        ©Atelier Alter

项目信息:
建筑设计: Atelier Alter
位置:中国广西南宁
主持建筑师: Xiaojun Bu, Yingfan Zhang
项目建筑师:潘文明、蒋萍、丘光宏
设计团队:黄懋贤、曾强、李振伟 覃凯
民用结构机电设计:广西建筑科学研究设计院
本地建筑设计:广西建筑科学研究设计院
景观设计:广西建筑科学研究设计院
总承包人: 广西冶金建设公司、广西建工集团第五建设工程有限责任公司
项目造价: 12,967,440美元
面积:17576.0ft2
时间:2014年
摄影:Courtesy of Atelier Alter
Architects: Atelier Alter
Location: Nanning, Guangxi, China
Architects In Charge: Xiaojun Bu, Yingfan Zhang
Project Architect: Wenming Pan, Ping Jiang, GuanghongQiu
Design Team: Maoxian Huang, QiangZeng, Zhenwei Li, Kai Qin
Local Architect: Guangxi Institute of Building Research & Design
Civil/Structure/Mep Engineer: Guangxi Institute of Building Research & Design
Landscape Architect: Guangxi Institute of Building Research & Design
General Contractor: Guangxi Metallurgical Construction Company, Guangxi Construction Group Fifth Construction Engineering LLC.
Cost: $12,967,440
Area: 17576.0 ft2
Year: 2014
Photographs: Courtesy of Atelier Alter

出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。
编辑:vigo
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10845 articles)


居住建筑 (3292 articles)


老年公寓 (5 articles)


中国 (1579 articles)


广西 (16 articles)


2014年 (164 articles)


Atelier Alter (3 articles)


木材 (2741 articles)


钢材 (968 articles)


混凝土 (2542 articles)