网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
Hong Kong Polytechnic University Community College / Wang Weijen Architecture第1张图片

建筑师: Wang Weijen Architecture, Architecture Design and Research Group, AGC Design
位置: Hung Hom, Hong Kong
面积: 26000.0 sqm
年份: 2009
摄像: Courtesy of Wang Weijen Architecture

Hong Kong Polytechnic University Community College / Wang Weijen Architecture第2张图片


Hong Kong Polytechnic University Community College / Wang Weijen Architecture第3张图片

作为建筑师基于高密度城市背景重新发明的庭园形式建筑之一,这个20层的城市学校建筑使用了多种具有创新意义的列柱与塔楼技术。这个塔楼的设计与垂直抬起的建筑形式非常接近,列柱在门廊的地方沿着人行通道分级铰接。

As part of a series of design exploration by the architect on re-inventing the courtyard typology for high-density urban context, the architecture of this 20 stories-high urban campus seeks for innovative ways to develop podium and tower typology. While the tower design explores alternative approaches to typical lift-dominated model of vertical buildings, the podium is also articulated into levels of terraces cascading along the main pedestrian path.

Hong Kong Polytechnic University Community College / Wang Weijen Architecture第4张图片


Hong Kong Polytechnic University Community College / Wang Weijen Architecture第5张图片

为了减少多余的上下楼,图书馆被设置在塔楼的中点,重新分配了行人流线。建筑立面也反映了四级模块的模式和实体与空间交替的韵律.

To minimize the use of mechanical lifts, the library is arranged at the mid-point of the tower as the new datum centre for redistributing the movement patterns. The façade articulation of the tower also reflects the pattern of the four-level module and solid-void rhythm.

Hong Kong Polytechnic University Community College / Wang Weijen Architecture第6张图片

有四个空隙被垂直的安置在了建筑上,每个都被作为四个年级教室的活动空间,设计将这个项目组织成了几个四层立方空间,作为规划模块。在这几个立方体模块中,一系列有内部联系绿化空间公园被设计成替代的步行系统,所有的道路都作为学校的半户外空间。

With four strategic voids created vertically and each became activity centers for four-levels of classrooms, the design organizes the program into several four-storied cubical massing as planning module. Through offsetting these cubical modules, a series of inter-connected greenery sky gardens are developed into an alternative pedestrian system all the way up as semi-outdoor campus spaces.

Hong Kong Polytechnic University Community College / Wang Weijen Architecture第7张图片


Hong Kong Polytechnic University Community College / Wang Weijen Architecture第8张图片


Hong Kong Polytechnic University Community College / Wang Weijen Architecture第9张图片


                                   特别鸣谢翻译一组6号 俞路 提供的翻译,译稿版权归译者所有,转载请注出明处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • 系冷冷
  • 2013.04.10 12:01
    特想学习这种穿插的空间
    • 0
  • 風從何處來
  • 2013.03.16 09:36
    帅气,材料很赞的说
    • 0
  • 战士
  • 2013.03.15 11:43
    设计是好,可是他遮去了旁边那栋宿舍楼一半的日照....唉,我觉得不负责任啊
    • 0
    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (10643 articles)


    教育建筑 (654 articles)


    学校 (193 articles)


    中国 (1475 articles)


    香港 (119 articles)


    塔楼 (50 articles)